Q&A na temat plastiku i COVID 19

Produkty wielokrotnego użytku i jednorazowe:

co należy wiedzieć w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa

Facebooktwitterpinterestmail

Obecna sytuacja z COVID-19 jest niezwykle poważna w prawie wszystkich krajach świata, także w regionie Morza Bałtyckiego.

Obecny kryzys, oprócz bezpośredniego wpływu na zdrowie publiczne i gospodarkę, ma również wpływ na środowisko. Jedną z bezpośrednich konsekwencji jest znaczny wzrost zużycia plastików jednorazowego użytku oraz obawy ogółu społeczeństwa dotyczące używania materiałów wielorazowego użytku.

Koalicja Czystego Bałtyku (Coalition Clean Baltic) dostarcza informacji i wskazówek, jak chronić siebie i jednocześnie zmniejszyć użycie tworzyw sztucznych jednorazowego użytku które zagrażają środowisku.

Wskazówki bazują na opracowaniach Plastic pollution, Reuse, and Covid-19 z UPSTREAM i Break Free From Plastic.

1. Czy produkty wielokrotnego użytku są bezpieczne?

  • Tak, krótka odpowiedź brzmi: mydło i gorąca woda skutecznie zabijają koronawirusa, inne wirusy i bakterie. Domowe i komercyjne zmywarki do naczyń są bardziej skuteczne niż mycie ręczne ze względu na dodatkową zaletę wysokiej temperatury i przedłużonego mycia.
  • zmywanie naczyń w zmywarkach, jakie są w restauracjach, zabija wszystkie patogeny, a koronawirus jest szczególnie wrażliwy na mydło i ciepło.
  • dr Vineet Menachery, mikrobiolog z Uniwersytetu Medycznego w Teksasie powiedział: „Nie spodziewałbym się, żeby jakikolwiek wirus przetrwał w zmywarce do naczyń”.

2. Czy opakowania jednorazowe są bezpieczniejsze?

  • Bezpieczeństwo używania opakowań jednorazowego użytku jest nieporównywalnie niższe niż odpowiednio umytych produktów wielokrotnego użytku. Artykuły jednorazowego użytku mogą przenosić wirusy i bakterie chorobotwórcze. Mogą na nich osiedlać się wszelkie patogeny, z produkcji, transportu, magazynowania i ewentualnego użycia.
  • Ponadto, zgodnie z niedawno opublikowanym doniesieniem naukowym, ponad 12 000 substancji chemicznych jest używanych przy produkcji opakowań do żywności, a wiele z nich jest niebezpiecznych dla zdrowia ludzi. Migracja tych toksycznych substancji chemicznych do żywności i napojów, która jest potwierdzona w przypadku opakowań jednorazowego użytku, nie jest obserwowana w przypadku tworzyw sztucznych wielokrotnego użytku.

3. Czy ludzie nadal mogą korzystać z butelek do wody lub kubków do kawy wielokrotnego użytku?

    • Oczywiście. Koronawirus rozprzestrzenia się głównie przez kaszel i kichanie, a nie przez butelkę lub kubek wielokrotnego użytku.
    • Gdy jesteś poza domem, najlepiej uzupełniaj wodę na bezdotykowych elektronicznych stacjach uzupełniania wody, takich jak na lotnisku. Jeśli nie masz łatwego dostępu do takich stacji, możesz skorzystać z wody wodociągowej w kranie. Tylko nie pozwól, by butelka wody bezpośrednio dotykała kranu i pamiętaj o umyciu rąk po dotknięciu powierzchni wspólnych.
    • Ta sama zasada dotyczy kubków kawowych. Nie pozwól, aby kubek bezpośrednio dotykał dozownika lub dzbanka do kawy i często myj ręce.
    • Nie zapomnij też umyć butelki lub kubka płynem do naczyń i wodą, najlepiej w zmywarce do naczyń.

4. Wiele sieci kawiarni i punktów sprzedaży żywności niedawno ogłosiło, że nie pozwala już klientom przynosić własnych pojemników i napełniać ich w swoich sklepach. Czy uważasz, że taka sytuacja będzie trwała dłużej i co to oznacza?

    • Obecnie wiele firm słusznie koncentruje się na tym, jak zapewnić wszystkim bezpieczeństwo. Ale kiedy minie koronawirus, zanieczyszczenie tworzywami sztucznymi nadal będzie ogromnym problemem środowiskowym.
    • Kryzys koronawirusa pokazuje nam, że nie mamy systemów, których używalibyśmy pojemniki wielokrotnego użytku na wynos i do dostawy żywności. Z tego powodu najprawdopodobniej nastąpi wzrost użycia produktów jednorazowego użytku, ponieważ użycie opakowań jednorazowego użytku jest obecnie jedynym sposobem na wykonywanie działalności w restauracji. A ponadto więcej osób gotuje w domu niż wcześniej.
    •  Ale w niektórych częściach świata firmy opracowały już pojemniki wielokrotnego użytku do dań na wynos i dostawy żywności. Firmy te zapewniają czyste, odkażone kubki wielokrotnego użytku i pojemniki na wynos do restauracji i kawiarni. Te brudne są zbierane, myte i dezynfekowane w komercyjnych zmywarkach, a następnie ponownie wykorzystane.

5. Czy koronawirus zabije rosnący styl życia zero waste, powszechne wykorzystanie własnych toreb (pakuję do swojego), ponowne użycie i zakupy na wagę?

    • Nie, styl życia zero waste zyskuje coraz większą popularność każdego dnia. Chociaż koronawirus na jakiś czas zmieni wiele rzeczy w naszym życiu, nie zmieni naszych podstawowych wartości, takich jak zmiana obyczajów dla zdrowia ludzi, zdrowej planety i zrównoważonej gospodarki.
    • Kryzys pokazuje nam również, że potrzebujemy lepszych systemów umożliwiających pakowanie do swojego i zakupów na wagę. Dozowniki i metody bez użycia rąk są częścią rozwiązania. Ponadto firmy mogą tworzyć nowe systemy zapewniające czyste, odkażone pojemniki wielokrotnego użytku do zakupów hurtowych za opłatą – podobnie jak lokalne mleczarnie wykorzystują butelkę do mleka wielokrotnego użytku.

 

Infografika pt. Q&A na temat plastiku
i COVID-19

Facebooktwitterpinterestmail

Dodaj komentarz