Z okazji Międzynarodowego Dnia Pszczół przygotowaliśmy dla Was wiersze i ciekawostki o pszczołach.
DZISIAJ JEST DZIEŃ PSZCZOŁY WIĘC BĘDZIE TO LIST WESOŁY
PISANY W RZEPAKOWYCH KWIATACH
SPECJALNIE ADRESOWANY DO KRÓLOWEJ PSZCZOŁY
I DZIECI CIEKAWYCH ŚWIATA
Nawet Słońce rozespane tak się stara,
Żeby to był dzień wesoły od już rana!!!!
Żeby pszczoły mogły zbierać pyłki z kwitnących rzepaków
Żeby było dużo miodu dla wszystkich dzieciaków!
Żeby każdy da
Choroby pszczół wywoływane są przez bakterie, pierwotniaki, wirusy, grzyby, roztocza. Często rodzina pszczela jest atakowana przez kilka czynników chorobotwórczych. Pszczelarze liczą się z tym i w miarę możliwości uczą się zapobiegać ginięciu pszczół.
Wystąpienie każdej choroby prowadzi do osłabienia rodziny, ale prawdziwym nieszczęściem jest nowoczesne rolnictwo. Toksyczne opryski, a szczególnie pestycydy zabijają praktycznie wszystkie owady na opryskiwa
Pszczelarz powinien mieć specjalny kombinezon z szarego, gładkiego, naturalnego materiału i wyglądać jak ten pan na rysunku. Na głowie powinien mieć kapelusz z siatką, a na rękach rękawiczki. Jak każdy dobry pracownik powinien dysponować odpowiednimi narzędziami.
Niezbędna jest dmuchawa, która spalając mieszankę, drewnianych wiórków, próchna i ziół, wytwarza dym. Dym otumania pszczoły, powoduje, że są spokojne. Tracą węch i nie odbierają sygnałów al
W pierwszym skojarzeniu głównym efektem pracy pszczoły jest miód. Jeśli ktoś uczestniczył w miodobraniu, z pewnością zapamiętał słodkie, pięknie pachnące plastry miodu.
Kontakty ludzi pierwotnych z pszczołami zostały utrwalone na obrazach skalnych w jaskiniach w Afryce, Azji, Europie, Australii. Miodowa osłoda pasowała do diety roślinno-mięsnej ludzi pierwotnych. Plastry miodu wykradane przez ludzi pszczołom z gniazd zakładanych w dziuplach starych drzew
Pszczoły to długowieczny gatunek owadów. Podobno żyły już w czasach dinozaurów 100-120 mln lat temu. Świadczą o tym znaleziska bursztynów z tamtych czasów z zatopionymi w nich pszczołami.
Różne gatunki pszczół żyją w dobrze zorganizowanych rodzinach liczących do kilkudziesięciu tysięcy sztuk. Najważniejszym członkiem rodziny jest matka-rodzicielka, zapładniana przez trutnie, które natychmiast potem są przepędzane z ula i giną.
Najliczniejszy trzon rodzin
Zwyczaje, wierzenia i przesądy związane z pszczołami istniały już za czasów pogańskich. Gdy nastało chrześcijaństwo kontynuowano ich kult. Twierdzono, że to Bóg stworzył pszczołę, że jej dusza spłynęła z niebios.
Traktowano je jak boskie istoty, nie wolno było przy nich przeklinać, a nawet mówić podniesionym głosem. Nie wolno było ich krzywdzić, należało dbać o ule, a zawód pasiecznika, traktowano jak najwyższy przywilej. Mówiono, że wraz ze śmiercią ps...
Choć żyjemy w trudnych czasach, gdy złośliwy wirus zawiesił naukę w szkole, ograniczył możliwość kontaktowania się z innymi, skrócił czas przebywania na świeżym powietrzu, gdy człowieka przytłacza nuda…
Ale jest też dobra wiadomość:
Nie musimy się nudzić! Można również poznawać przyrodę nie ruszając się z domu! Ciekawostek jest tysiące!
Na łamach naszego portalu EKOAGORA specjalnie dla Was będziemy prowadzić ekologiczną akcję edukacyjną p.t.
„CIE
Polski Klub Ekologiczny Okręg Pomorski zorganizował warsztaty z samodzielnego budowania hoteli dla owadów. Warsztaty poprowadziła Aleksandra Garnys - florystka i ogrodniczka. W co najmniej 17 ogrodach w dzielnicy Kokoszki i u sąsiadów można spodziewać się w tym roku nadzwyczajnego urodzaju owoców. A to dzięki zbudowanym własnoręcznie przez ich właścicieli hotelom dla owadów.
Zachęcamy wszystkich, którzy na warsztat nie dotarli, aby uważn...
Czy musimy się przygotować na życie bez zapylaczy? Od kilkunastu lat obserwuje się na świecie narastające z roku na rok masowe wymieranie pszczół. Stanowi to zagrożenie dla rynku żywnościowego, bo aż 70% roślin uprawianych przez człowieka wydaje plon dzięki zapylaniu przez owady. Pszczoły miodne i dzikie owady zapylające odgrywają kluczową rolę w rolnictwie i produkcji żywności. Spadek produkcji żywności to głód, kryzys i konflikty.
Co jest przyczyną wzmo
Od kilkunastu lat obserwuje się na świecie narastające z roku na rok masowe wymieranie pszczół. Stanowi to zagrożenie dla rynku żywnościowego, bo aż 70% roślin uprawianych przez człowieka wydaje plon dzięki zapylaniu przez owady. Pszczoły miodne i dzikie owady zapylające odgrywają kluczową rolę w rolnictwie i produkcji żywności. Spadek produkcji żywności to głód, kryzys i konflikty.
Co jest przyczyną wzmożonej śmiertelności pszczół?
Zjawisko, staje się c