Lekcja pt. “Żywność – wpływ na nasze zdrowie i środowisko” omawia związki między naszym sposobem odżywiania się, naszym zdrowiem i wpływem na otaczające nas środowisko oraz klimat. Uczniowie, aktywnie w niej uczestnicząc, budują mapę powiązań pomiędzy produkcją żywności surowej, jej przetwórstwem, przechowalnictwem, dostawą do konsumenta, odpadami na każdym etapie i uświadamiają sobie wpływ każdego z tych elementów na wartości odżywcze produktu, a w konsekwencji na nasze zdrowie.
Podstawowe informacje na te tematy nauczyciel znajdzie w następujących materiałach dydaktycznych:
- broszura dla nauczyciela (wiedza podstawowa),
- prezentacja PowerPoint (materiał multimedialny),
- linki do samodzielnego poszerzania wiedzy,
- ćwiczenia dla uczniów: 1. Niemarnowanie żywności – wywiad z babcią lub starszą panią, 2. Ankieta – nadmierne opakowania,
- dokument z materiałami źródłowymi.
Zachęcamy do pobierania i korzystania z dostępnych materiałów.
Pobierz “Ćwiczenie 1. wywiad z babcią” Cwiczenie-1-wywiad-z-babcia.pdf – Pobrano 84 razy – 109 KB
Scenariusz został opracowany przez Okręg Pomorski Polskiego Klubu Ekologicznego, przygotowany w ramach grantu Climate Eatucation, w projekcie Food Wave.
Niniejsza publikacja powstała przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej. Za jej treść odpowiada wyłącznie Polski Klub Ekologiczny Okręg Pomorski i niekoniecznie odzwierciedla ona poglądy Unii Europejskiej